Miljösmarta matval

I Sverige äter vi cirka 800 kilo mat och dryck per person och år. Ungefär en fjärdedel av den klimatpåverkan som svenska hushåll orsakar kommer från maten vi äter. 

Tänk på det här

  • Minska på mängden kött, ät istället mer grönsaker. Byt ut några rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter eller minska på köttportionen.
  • Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker såsom rödbeta, morot, lök, olika kålsorter och palsternacka. Välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong.
  • Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön och bidrar inte med så mycket näring.
  • Minska matsvinnet - förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester.
  • Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt. Märkningarna nedan garanterar detta.

KRAV-märket   MSC-märket   ASC-märket

Produktion av mat påverkar miljön på olika sätt. En del mat har stor påverkan på miljön, en del har mindre. Därför har det stor betydelse vilka val du gör i butiken. Genom att ändra på vad du äter kan du till exempel minska utsläppen av växthusgaser och samtidigt få i dig mer nyttig mat.

Maten påverkar miljön

Varje gång mat produceras används naturens resurser. Men produktionen av mat kan också ha positiv effekt på till exempel odlingslandskapet och den biologiska mångfalden.

Maten påverkar också miljön genom övergödning, utfiskning, användning av växtskyddsmedel med mera.

Läs mer om hur köttkonsumtionen påverkar miljön

Läs mer om miljösmarta matval på Livsmedelverkets webbplats

Stäng

Tipsa om sidan