Kött

Kött är det livsmedel som påverkar miljön mest. Därför kan det få stor effekt om du drar ner på kött och charkprodukter.

Enligt Livsmedelsverkets senaste matvaneundersökning äter vi svenskar ungefär 50–55 kg kött per person och år. Därför kan det få stor effekt om du minskar på köttportionerna eller byter ut några rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska alternativ.

Läs mer i Köttguiden – WWF:s konsumentguide för mer miljövänliga köp av kött

Kött är i och för sig en av våra viktigaste järnkällor och en bra källa till protein, men ur hälsosynpunkt finns det inga skäl att äta så mycket kött som vi gör idag. Tvärtom är det bra att dra ner på kött och charkprodukter, eftersom det kan minska risken för tjock- och ändtarmscancer.

Livsmedelsverkets råd är att du inte bör äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan och att endast en mindre del av det bör vara chark.

Läs mer om kött på Livsmedelsverkets webbplats

Ta reda på mer om hållbar köttkonsumtion på Världsnaturfondens (WWF) webbplats

Tipsa om sidan