Miljömärkningar och andra märkningar

Svanen, Bra Miljöval och EU Blomman är några av de oberoende miljömärken som finns. De bygger på en helhetssyn av produktens miljöbelastning vid både tillverkning och användning. Produkter med dessa märkningar ska också vara bättre ur miljösynpunkt än andra produkter inom samma område.

 

Förutom dessa märkningar så finns det märkningar som fokuserar på en vis typ av miljöpåverkan, produkt eller steg i produktionen.

Märken för mat

För livsmedel som kött, ägg, frukt och grönsaker och annat odlat finns märkningar som tar hänsyn till både djur och miljö vid produktion och tillverkning. KRAV och EU-ekologiskt är märkningar som följer EU:s bestämmelser för hur ekologisk mat ska produceras. Fler ekologiska märkningar och andra märkningar hittar du i vår märkningsguide.

Mer om märkningar i vår Märkningsguide

Energimärkning

Energimärkningen är EU-gemensam och visar en produkts energianvändning och andra viktiga egenskaper som buller, hur mycket tvätt eller disk som ryms i maskinen med mera. Energimärkningen är obligatorisk och ska finnas på en mängd energikrävande produkter;

• tv-apparater

• kylskåp, kyl-/svalskåp, kyl-/frysskåp, frysskåp, frysboxar och vinkylar 

• separata ugnar och ugnsdelen på spisar 

• diskmaskiner 

• tvättmaskiner 

• torktumlare 

• kombinerade tvättmaskiner och torktumlare

• luftkonditioneringsaggregat (däribland luftluftvärmepumpar) 

• lampor

• däck

Märkningens skala går från grönt till rött och bokstäver från A+++ till D eller från A till G. A+++ är effektivast i det första exemplet och A är effektivast på skalan från A till G. Vilken energiklass som är effektivast varierar från olika produktgrupper.

Läs mer om energimärkning på Energimyndighetens webbplats

Trä och skogsprodukter

Det finns även märkningar som omfattar trä och skogsprodukter. FSC (Forest Stewardship Council) och PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) är organisationer som tagit fram riktlinjer för att främja ett uthålligt och ansvarsfullt skogsbruk. Deras märkningar finns idag på papper, förpackningar och på vissa varor i byggvaruhus som till exempel parkettgolv, trädgårdsmöbler och en del annat. Du kan läsa mer om FSC och PEFC i vår märkningsguide.

Textilier

Det finns idag flera märkningar för textilier och framtagning av fibrer. En del märkningar har krav för hur fiber ska tas fram, till exempel ekologisk odling av bomull. Andra har krav på till exempel färgning och beredning. Vissa märkningar har även med kriterier som gäller hälsa och ett samhälls-/socialt ansvar. De vanligaste märkningarna med miljöhänsyn på textilier i Sverige hittar du i vår märkningsguide.

Mer om märkningar i Märkningsguiden 

Tipsa om sidan