Kvitto

Du har rätt att få kvitto när du handlar i en affär. Handlar du på nätet har du rätt att få en bekräftelse på beställningen. Tänk på att det är bra att spara beviset för vad du köpt och hur mycket du betalat.

Det är bra att spara kvittot eftersom det är en värdehandling. Kvittot är ett bevis för vad du köpt, var och när du köpt det och för vilket pris. Spara gärna kvitton under tre år.

Vid större eller viktigare inköp ska du helst spara kvitton ännu längre än tre år. Om du äger ett hus och har betalt reparationer på det, ska du spara dina kvitton så länge du bor kvar i huset.

Köp i butik

När du köper något i en butik ska säljaren erbjuda dig kvitto. Det gäller när du betalar med kontokort eller sedlar och mynt. Du kan få kvittot i pappersform eller som ett elektroniskt kvitto.

Köp på distans

När du ingår avtal på distans, som över telefon, på nätet eller utanför en fast affärslokal, har företaget ingen skyldighet att erbjuda dig ett kvitto. Men företaget har en skyldighet att lämna en bekräftelse på avtalet senast när varan levereras eller tjänsten börjar utföras. I bekräftelsen ska det framgå vad du köpt och vad du betalat. Bekräftelsen – tillsammans med exempelvis en kopia på korthistorik, ett utdrag från ditt konto eller ett utdrag från din internetbank – gäller då som bevis på ditt köp.

Kvitto vid reklamationer

Vid köp av en vara eller tjänst har du enligt lag åtminstone tre års reklamationsrätt. Du har alltså rätt att klaga på ursprungliga fel som uppstår inom tre år efter köpet. Det kan därför vara bra att spara kvittot så länge du har reklamationsrätten kvar, för att kunna bevisa var och när du köpt varan. Men det finns inget kvittokrav vid reklamationer. Om du inte har kvar kvittot vid en reklamation så kan det gå bra att bevisa köpet med exempelvis ett kontoutdrag eller en kontokortsslip.

Läs mer om reklamationer

Kvitto vid öppet köp, bytesrätt och garantier

Öppet köp, garantier och bytesrätt är frivilligt för butiker att erbjuda. Kolla vad som gäller innan du betalar. I och med att det är frivilligt med öppet köp, garantier och bytesrätt kan butiken ha egna krav och villkor kring om du behöver visa kvitto. Det kan räcka med ett kontoutdrag eller kontokortsslip, men det är inte säkert.

Läs mer om öppet köp

Läs mer om bytesrätt

Läs mer om garantier

Tipsa om sidan